Sorting by

×

Tanácsok, ötletek vakok és látássérültek részére történő hangoskönyvek készítéséhez

HangoskönyvekValószínűnek tartom, hogy az alább felsoroltak közül a legtöbben tudják ezeket a fortélyokat, de hátha valakinek mégis sikerül újat mondanom. Eddigi tapasztalataimra alapozva az alábbi tanácsokat szeretném megosztani veletek:Vak nő fehér bottal

 • mikrofon hangsávvalElsőként álljon itt két link, melyet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (Infoalap) logo_infoalapmunkatársai készítettek útmutató gyanánt http://laprolhangra.hu/dokumentacio/hasznalati-utmutato#felolvasonak illetve egy másik link, a gyakran feltett kérdések megválaszolására : http://laprolhangra.hu/dokumentacio/gy-i-k logo_laprolhangra
 • Amennyiben határidős a feladat mindig számítsunk plusz időt a váratlan eseményekre, mint amilyen például az esetleges áramszünet, egy hirtelen felmerülő hardver vagy szoftver probléma netalán az internet-szolgáltatás akadozása lehet. Én számos esetben futottam ezek valamelyikébe az elmúlt évek során.
 • Ha nagyon hosszú anyagot akarunk szünet nélkül felolvasni mindenféleképpen igyunk menet közben, mert a kiszáradt száj felolvasáskor nem túl előnyös.
 • Ha lehet, próbáljunk meg természetes fénynél olvasni. Ha lámpafénynél tesszük, az ne közvetlenül a monitorra vetüljön rá, inkább a monitoron túl legyen a fényforrás.
 • Minél több a hiba a felolvasás közben, annál tovább tart majd a hanganyag megszerkesztése.
 • Próbáljunk meg minél kényelmesebben elhelyezkedni lehetőleg zajmentes környezetben, egyrészt azért, hogy ne gémberedjünk el a felolvasás során, másrészt hogy a szerkesztés során minél kevesebb vágást kelljen végezni, gondolok itt arra, hogyha esetleg nyikorgós széken vagy fotelben illetve ágyon keltünk zajt az állandó mocorgással.
 • Egy interjú felolvasása: a párbeszéd mondatai elé felolvastuk, hogy “kérdés” majd pedig azt, hogy “válasz”.
 • Újságcikk felolvasása: a cikkek végén az alábbi befejezést használtuk: “Az elhangzott cikket, összeállítást x.y. készítette, Megjelent a … -i számában.”.
 • Táblázatos rész felolvasása: legutóbb az adatbázis-kezelés speciális, billentyűzetcentrikus tananyagban voltak táblázatok. Szemléltetésük felolvasás útján a következőképpen került rögzítésre vegyük például az én honlapomon található táblázatot: a táblázat 5 oszlopból és 7 sorból áll, a táblázat fejlécei a következőek:…Első sor…második sor…harmadik sor…negyedik sor..ötödik sor…hatodik sor…hetedik sor….A táblázat vége.
 • Idézetek felolvasása: kétféleképpen is megoldható, vagy az idézet elején olvasom fel, hogy “idézet” az idézet végén pedig, hogy “idézet vége” vagy az idézet elején, hogy “idézőjel” az idézet végén pedig, hogy “idézőjel bezárva.
 • Hosszabb lélegzetvételű művek felolvasása esetén: A stúdióban annak idején egységesen a következő sorrendet kellett alkalmazni a felolvasás kezdetekor: sorszám, író, cím, fordító, felolvasó, felvétel készítésének dátuma, kiadó, egyéb megjegyzések pl ISBN szám, a mű felolvasásának legvégén pedig: “vége”
 • Különböző jelek, jelzések, szimbólumok esetén: például ( “zárójel megnyitva vagy megnyitott zárójel” ) “zárójel bezárva vagy bezárt zárójel” és ugyanezt alkalmazva a kapcsos illetve szögletes zárójelek esetén, > “nagyobb jel”, < “kisebb jel” hangMikrofon hangsávval

Copyright© 2017 – 2022 Pregh Balázs

Revolut

QR ode